Springe zum Inhalt

COMMENTAAR

6 Gedanken zu „COMMENTAAR

 1. Marian

  Als bewoner van Vaals in de buurt van Selzerbeek ben ook ik fel tegen de voorgenomen bouw van studenten flatten.
  De uitgekozen plek is pure horizon vervuiling. Het hoge groene gebouw is al vreselijk misplaatst.
  De plekken langs de Selzerbeek zijn sowieso onder geschoven kind. Het is daar een prachtig gebied , heb nooit begrepen dat Gemeente Vaals daar niet betere bestemmingen heeft dan nu .
  ⛔⛔⛔⛔⛔

  Antworten
  1. Sascha

   Das ist ja das große Problem... die Gemeinde Vaals hat keine Vision, keine Idee. Man hätte schon längst mal die Möglichkeiten der umliegenden Hochschulen erkennen können um das Selzerbeek-Gebiet als Vorlage für eine Studie zu nutzen. Es wäre ein wunderbares Lehrstück für verantwortungsvollen Umgang mit den Herausforderungen der Lage. Der Gemeinde war es scheinbar immer zu schwierig Natur, Gewerbe, Wohnen in dieser Grenzlage unter einen Hut zu bringen, obwohl es genügend Lippenbekenntnisse gibt - siehe "Vaals-Visie 2020" und "Citta-Slow". Unsere Fragen vom 7.2. hierzu hat übrigens keine der Vaalser Parteien beantwortet. Stattdessen sagt man "Ja" zu jedem der Geld mit bringt mit der Begründung: Wir konnten nicht "Nein" sagen, weil wir das Geld brauchen... Ist da so? ... wie kam es dazu?

   Antworten
 2. Eric

  Voor de gemeente lijkt dit plan lucratief, zonder veel te hoeven doen. De verwachte verkeersdrukte kan eventueel opgelost worden door de Randweg-Noord plannen weer uit de mottenballen te halen, een investering die (mede) door de Provincie zal worden betaald. Wie zit daar op te wachten?
  Is er op de lange termijn wel genoeg vraag naar studentenwoningen? Ik vraag me af of de gemeente hierover voldoende heeft nagedacht. Ten eerste vinden er tegenwoordig (door COVID) veel meer college's online plaats, en dat zal in de toekomst tot meer "lange-afstand-studies" gaan leiden. Bovendien zijn de verwachtingen voor de komende jaren dat het aantal studenten gaat afnemen (zie o.a. https://www.forschung-und-lehre.de/lehre/kmk-prognostiziert-weniger-studierende-4178).

  Antworten
 3. Andrea

  Zonde van het natuurgebied daar. Waardevermindering van de huizen rondom. Achteruitgang van het leefgenot in betreffende wijk. Er wordt blijkbaar gekozen voor het snelle geld maar wie betaalt de uiteindelijke prijs? Er staan een aantal prachtige gebouwen leeg in Vaals die langzaam onderkomen raken; is het voor het aanzien van Vaals als toeristische plek, niet beter om daar werk van te maken en daar evt studenten in te huisvesten. Dat kost nu dan wel een hele hap maar dat is dan wel geld dat goed besteed is en waar op lange termijn de vruchten van kunnen worden geplukt.
  Ik mis hierbij de lange termijn visie.

  Antworten
 4. Ruud

  Ik ben woonachtig in de Dr. Schaepmanstraat, vlakbij waar de 'Katzensprung' is gebouwd, en zal eens even opsommen waar we hier zoal mee te maken krijgen door die
  gesubsidieerde studenten, alles zelf waargenomen:
  - overlast door fietsers die tegen het verkeer inrijden waar dat niet toegestaan is
  - overlast van fietsers die over de begraafplaats naar Duitsland rijden waar ze eigenlijk dienen af te stappen.
  Enig respect ontbreekt bij menig student en als je ze erop aanspreekt krijg je vaak een grote mond terug
  - overlast door jongeren (vermoedelijk Vaalser jeugd) die drugs komen verkopen aan de studenten bij de flats. Ja, er wordt dus gedealt!
  - overlast door hasj rokende studenten nabij speelplaats 'de Bende' aan de Sneeuwberglaan. Mag je lekker die gore stinklucht inademen als je er voorbij loopt
  - met luchtdruk-pistool schietend op speelplaats 'de Bende' en in het 'park' aan de Beemderlaan
  - overlast door luid lallende studenten die soms midden in de nacht aangeschoten terug komen van een nachtje stappen in Aken, ook tijdens Corona!
  Vooral in de zomer een irritatie als je met open raam wil slapen en door die gasten wakker wordt
  - overlast door het rollen van de trolley koffers, vaak 's avonds en soms nachtelijk

  Niets hiervan is overdreven maar alles zelf ervaren.
  Dus al met al ben ik niet zo blij met die hele studenten-toestand in Vaals, en was dat vooraf ook al niet. De buurt wordt er niet beter op
  en de waarde van de huizen zou hierdoor zomaar kunnen tegenvallen bij verkoop.
  Bovendien is er in Aken zelf ook nog genoeg capaciteit om 'hun' studenten te huisvesten. Zo biedt bv. the Fizz (www.the-fizz.com)
  op hun site nog voldoende kamers aan. En de gemeente Vaals wil die studenten niet huisvesten omdat ze zo'n groot hart hebben en Aken
  wil helpen. De enige motivatie voor Vaals om die studenten naar hier te halen is dus alleen maar die subsidie, omdat Vaals daardoor ook
  opeens meer dan 10000 inwoners heeft en dat dus in de subsidie scheelt.
  Laat de duitsers alsjeblieft zelf voor huisvesting zorgen voor studenten van een hogeschool die op duits grondgebied staat. Behalve geld is er
  geen enkel ander motief denkbaar waarom je voor de duitsers HUN probleem moet gaan oplossen in ruil voor ergernis en woede onder de Vaalser bevolking.
  En dat hele Euregio en 'vriendschap met Aken' geneuzel van politici mogen ze zich sparen.

  Dus hierbij steun ik elk verzet tegen de komst van alweer een overbodige studentenflat. Alleen jammer dat ik die handtekeningen-aktie ben misgelopen.
  Dus ga door met jullie verzet.

  Antworten
 5. Ruud

  Even een vervolg op mijn eerdere commentaar.
  Op de gemeente-site gaat burgemeester Leunessen nog eens uitleggen wat Cittaslow eigenlijk is (ik wist dat ook tot vandaag niet echt). Er staat te lezen:
  "Cittaslow – wat is dat eigenlijk?
  Cittaslow betekent letterlijk ‘langzame stad’ en is een internationaal keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. Het keurmerk komt oorspronkelijk uit Italië en is een bewijs van kwaliteit voor de manier waarop gemeenten omgaan met hun leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit."

  Dus de gemeente Vaals denkt dat ze door het verwezenlijken van alweer een overbodige studentenflat kwalitatief goed omgaan met onze leefomgeving, ons landschap, ons milieu, onze infrastructuur en vooral het behoud van onze eigen identiteit ?
  In plaats van onze identiteit te behouden wordt ze gewoon verkwanseld en uit geldbelang opzij geschoven.
  Hoe durven ze dan nog steeds zo'n 'keurmerk' als Cittaslow te voeren en het altijd in de mond te nemen?
  Ze zouden zich diep moeten schamen hoe ze handelen tegen het belang van de eigen bevolking en in het belang van de eigen kas. Foei. Afnemen die titel Cittaslow.

  Antworten

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert